Субективният и безпринципен подход към ОП „Околна среда" (ОПОС) ще я доведе до фатален край. Тази прогноза отправиха ГЕРБ на извънредна пресконференция в централата на партията. Тя течеше почти паралелно с брифинга на екоминистър Михайлова в МС по същата тема.

Бившият министър по еврофондовете и водач на листата на ГЕРБ Томислав Дончев обясни пред медиите, че системата за управление на евросредствата е на три нива - Европейска комисия, министерства и общини, като не може по първото и третото да има пробив, а единствено отговорното министерство да е невинно.

По думите на Дончев най-големият проблем е в това, че на редица общини са наложени корекции, които са в пъти по-големи от общия годишен бюджет и годишните приходи.

Най-тежък е случаят в Костинброд, където корекциите възлизат на 24 милиона, а приходите на общината са 4 милиона. Според водача на евролистата на ГЕРБ общините ще трябва да изплащат тези корекции в рамките на 50-60 години от местните данъци и такси.

Бившият зам.-министър на околната среда Ивелина Василева пък обърна внимание на това, че реакцията на българската страна към критиката на ЕК е хаотична, некомпетентна и неекспертна. Василева съзря в действията на кабинета политическа атака преди изборите за Европарламент, тъй като в повечето от наказаните общини кметовете са на ГЕРБ.

Според нея е брутално нарушен и принципът на равноправно третиране, тъй като за едно и също нарушение са налагани различни по размер санкции на различните общини.

Колегата й Дончев пък разби мита, че спрените пари по ОПОС са по вина на ГЕРБ и обяви, че има допуснати грешки още от периода 2008-2009 г., когато на власт е тройната коалиция.

По темата безучастен не остана и председателят на столичния общински съвет Елен Герджиков, който се оплака, че вчерашната среща в МОСВ на министър Искра Михайлова с националното сдружение на общините е била закъсняла и безполезна.

Според него кметовете изобщо не разбрали какви точно ще бъдат корекциите, какви са причините за тях и какво ще бъде решението на ситуацията. Той определи положението като „сбъркана комуникация със съмнения за политическа мотивация" и изтъкна, че санкционираните проекти за София са минали през 8-10-степенна проверка и пред одит на ЕК, и са били обявени за изрядни.

„На някой му хрумва, че може да си съчинява проблеми и да ги решава за сметка на общините", възмути се той.

От ГЕРБ са на общото мнение, че ако този подход към оперативните програми продължи, то ОПОС ще бъде обречена, а занапред най-вероятно няма да има кметове, които да се осмеляват да изпълняват проекти.

Опозиционерите предрекоха, че до края на май решение на проблема ще има, ако не от управляващите, то от натиска на ЕК.

За ГЕРБ обаче остава въпросът кой ще плати за всичко това. Те припомниха и своята формула за решение - коригиране на системата от страна на България чрез плоска финансова корекция, която да бъде покрита от държавата.