Подобни случаи като този във Франция могат да се причислят към „тероризма на вълците единаци". На това мнение е експертът по сигурност Славчо Велков, цитиран от БНР. Според него става въпрос за нов модерен вид тероризъм, при който извършителите се самомотивират под влиянието на събития, които се случват много далече от тях и приемат такива идеологии - ултраконсервативни, за свои и извършват подобни актове. Трудно е и да им бъде противодействано, тъй като не принадлежат на отделни структури.

Припомняме, 12 души са убити при стрелба в редакцията на френското сатирично списание „Шарли ебдо" в Париж. Нападателите все още са на свобода. Нападението, в което са участвали най-малко трима добре въоръжени и маскирани мъже, е станало в централната част на Париж, близо до най-известните туристически атракции в столицата.

Експертът смята, че е много рано да се правят изводи за спящи клетки, за ислямизъм, радикални мюсюлмани. Той изтъква, че случаят не е първият във Франция и Европа. България не е изолирана и застрахована, подчерта Славчо Велков. Той се аргументира с външната политика, която страната ни провежда в състава на ЕС и като член на НАТО, както и участието ни в горещи точки в света и понякога погрешните ходове.

Експертът по национална сигурност Николай Радулов също смята, че атентатът във Франция е от т.нар. „самоинициативници" - хора, които са поддръжници на някаква религиозна доктрина, но не са свързани с големи терористични организации. Според него нападението не е извършено от професионалисти.

„Може да се е викало името на която и да е терористична организация. Това може да са фенове на организацията. Това обаче не говори за организиране. Актът е внимателно обмислен от хората, които са го извършили, но това не говори за свързаност със световни терористични организации, рано е да се говори за такива неща или за спящи терористични клетки", изтъква специалистът.

Николай Радулов подчерта, че при самостоятелно извършени терористични актове дори подготовката е трудна за долавяне. Според него има тотално разминаване между подходите, по които специалните служби в света се занимават с антитероризъм и терористичните организации, които извършват такива акции. Специалистът коментира, че всяка година за антитероризъм се дават над 200 млрд. Те отиват за високи технологии, но съвременният тероризъм е далеч от високите технологии. Той е свързан с колкото се може по-малко комуникации и връщане към стари методи за комуникиране и конспириране.