Руският президент Владимир Путин е предложил в телефонен разговор с австрийския канцлер Вернер Файман, че Виена може да бъде домакин на евентуални мирни преговори за разрешаване на кризата в Украйна, съобщиха от кабинета на Файман, цитирани от „Ройтерс".

Идеята за това е дошла в 20-минутен разговор в четвъртък, в който лидерите обсъдили ситуацията в Украйна и усилията на Европейския съюз за разрешаване на конфликта, в който са замесени проруските сепаратисти.

В интервю за австрийска медия Файман е казал, че двамата са направили крачка към сближаването на позициите.

Сега нещата изглеждат по-добре, отколкото бяха последния път, когато разговарях с него, но все още не сме на финала. Той приветства неутралните усилия за мир на Австрия и вижда Виена като добро място за провеждане на потенциални мирни преговори с Украйна", добавя австрийският канцлер.

Австрия балансира внимателно между солидарността със своите партньори от Европейския съюз относно наложените санкции, наказващи Русия за нейната роля за подклаждане на размириците в Украйна, и поддържане на добра комуникация с Москва.

Правителството на Файман предприе по-твърда линия по отношение на Русия, но голяма част от австрийския бизнес не иска да се ограничава в отношенията си с Русия и руските си бизнес партньори.

Путин посети Австрия през юни, като получи топло посрещане от австрийския бизнес елит, въпреки хладните отношения на ЕС с Русия.

Междувременно стана ясно, че ЕС, Украйна и Русия ще проведат разговори на 26-и септември в Берлин във връзка с газовите доставки, съобщи говорителят на еврокомисаря Гюнтер Йотингер.