Американският сенатор от републиканската партия и бивш кандидат за президент на САЩ Джон Маккейн днес е на работно посещение в България, заедно с двама свои колеги. Идването им у нас е част от по-голяма обиколка в Източна Европа, при която те вече посетиха Полша и Румъния.

В рамките на деня Маккейн ще се срещне последователно с представители на правителството, както и с президента на републиката Росен Плевнелиев, но и в двата случая не са предвидени никакви пресконференции за медиите. Не се знае нито с кои точно министри от кабинета на Пламен Орешарски ще се среща делегацията на янките, нито по кое време на деня ще се случи това и при какъв дневен ред.

В петък от американското посолство потвърдиха, че основна тема за разговор на политиците ще бъдат събитията в Украйна и нестихващото напрежение между страните от НАТО и Руската федерация.

Дипломатическата совалка на сенаторите Джон Маккейн, Рон Джонсън и Крис Мърфи в Полша и Румъния не е изненада, тъй като властите на двете страни са едни от най-верните съюзници на Вашингтон в Източна Европа и дори приеха да бъдат плацдарм за евентуална военна операция.

Макар да не е заявен официално, интересът към страната ни в контекста на най-голямото напрежение между двете свръхсили от падането на „Желязната завеса" насам е свързан именно с евентуалното въвличане на България като страна от НАТО не само в политическото, но и във евентуалното военно разрешаване на спора около бъдещето на Украйна.

Очаквайте повече подробности около посещението
на Джон Маккейн по-късно днес...