Като изключително лош политически знак Осман Октай определи в ефира на Нова ТВ в предаването „Събуди се" тайнствената среща между турския президент Реджеп Ердоган и лидера на ДПС Лютви Местан.

Срещата се е състояла в Анкара. За нея първи информираха турските медии. На срещата са присъствали и Рушен Риза и Хюсеин Хафъзов. Такава среща не е в полза на двустранните отношения, смята Октай. Срещата той определи като лош политически гаф по време на предизборна кампания.

150 секции се очаква да бъдат разкрити в Турция. Октай е притеснен, че в тези секции няма наблюдатели на други партии, а организацията е оставена в ръцете на дипломатическото представителство.

Октай изтъкна, че дипломатите ни в южната ни съседка са контролирани от ДПС. Няма как там да се проведат честни избори, убеден е той.

Осман Октай заподозря възможни злоупотреби с вота от Турция. Той обясни, че голяма част от българските турци, живущи там са с два паспорта заради изселването по времето на тоталитаризма - един с българско име и един с турско име.

На 5 октомври близо 80% от избирателите от Турция, според него, ще са при близките си в България заради Байряма.

Октай смята, че веднъж те могат да гласуват тук и да бъдат дописани с турските си имена в Турция.

Той се опасява, че няма достатъчно държавни органи, които да реагират на евентуалните манипулации на вота. Според него проблемът с вота от Турция не е броят на секциите, а кой контролира изборния процес там.