Американският президент Барак Обама заяви в интервю за CBS, че опитите на Русия да дестабилизира Украйна ще имат своите последствия, предаде "Ройтерс".

Той заяви, че ако това продължава, ще бъдат наложени нови санкции на Москва. Той е убеден, че Кремъл няма да навреди с намесата си само на украинците. Това ще бъдат вредно и за самата Русия, убеден е той.

Обама изрази увереност, че Москва не търси военен конфликт с Вашингтон по отношение на украинския конфликт. Ние не търсим война - увери той - Не ни е нужна, както не е нужна и на Русия. Искаме Украйна да подържа отношения със съседите си.

От администрацията на американския президент Барак Обама заявиха по-рано, че се подготвят нови санкции срещу Русия заради действията й в Украйна, но се изчаква днешната среща в Женева, преди да бъде обявено ще влязат ли в сила. Източник, пожелал анонимност, е заявил, че САЩ не очакват пробив на тази среща.

В изявление на говорителя на Белия дом Джей Карни се призовава Украйна да възстановява реда по-сдържано и отговорно, предаде "Ройтерс". САЩ подкрепят Киев в акциите й, но настояват това да става разумно.

Американските граждани са призовани да не пътуват до Крим, Харков, Донецк и Луганск, заради вълненията, протестите на сепаратисти и присъствието на руски войски там. Това се казва в изявление на Държавния департамент. Тези американци, които решат да останат, по-добре да избягват всякаква публичност и големи струпвания на хора, се казва още в изявлението.

Междувремено бе съобщено за вълнения в Мариупол, Донецк, където сепаратисти са щурмували военно поделение. Сблъсъкът е продължил около 20 минути.

Даните за убити и пострадали от двете страни все още се разминават. Съобщава се за един загинал до момента. Най-малко 13 души са били ранени.

Щурмът е ръководен от руското разузнаване, съобщи Дмитрий Тимчук, ръководител на Центъра за военнополитически изследвания във "Фейсбук".