Бунт избухна в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци.

По информация, публикувана на сайта на Българския хелзинкски комитет, бунтът е бил вдигнат от иракчани, които са подпалили инвентара в дома.

Иракските граждани са протестирали заради забавена екстрадиция.

По-рано днес сутринта служител от Дирекция "Миграция" съобщил на иракчаните лично, че предстоящото им отпътуване, определено за утре, се отлага за по-късна дата.
Причината е официален отказ от унгарските власти за издаване на транзитна виза - необходима за трансферирането към родината им.

На иракчаните е изяснено, че забавянето ще е не повече от седмица и ще отпътуват за Ирак на 30 април с полет на друга авиокомпания, информират от МВР.
Уточнено е, че 30-ти е възможно най-близката дата и са направени резервации.

Новината за отлагането по-късно породила напрежение сред иракчаните, подкрепени и от други настанени на третия етаж на дома. Недоволните натрупали дюшеци и горими вещи и ги запалили.

Сигналът за възникналото напрежение е получен в ранния следобед, около 13 часа. 

Възникналият огън обхванал част от помещенията на етажа. Своевременно към Бусманци са насочени екипи на Осмо РПУ, СПО - СДП, пожарникари и група от СОБТ.

Към мястото пристига и екип от Института по психология - МВР, който заедно с двамата психолози към Дома съдействали за нормализиране на обстановката.
Огънят бързо е погасен, към 14.15 часа настроенията на недоволните са овладени.

При изясняването на инцидента е установено, че шестимата иракчани са настанени в дома от около пет месеца, всички са влезли нелегално в страната през зелена граница.