Първата панорама на хитови скандинавски филми ще се проведе в Дома на киното от 17 до 24 април. 

Програмата включва 10 заглавия от Норвегия, Финландия, Швеция и Дания. 

Oт Норвегия идва фантастичната драма, издържана в духа на емблематичната книга "1984" на Джордж Оруел, „Натрапникът" на режисьора Йенс Лиен.  

Филмът е заснет по радиoпиесата на сценариста Пер Шрайнер и показван в официалната селекция в Кан през 2006 г.  

Другите норвежки предложения са остроумната тийнейджърската комедия за любовта и съзряването на Петер Нес (режисьор на „Елинг") „Просто Беа" и екзистенциалната драма за  приятелството, лудостта и творчеството „Повторение" на Йоаким Триер (с две награди от Карлови Вари).  

Финландия е представена от мрачната кинореплика към „Шофьор на такси" - „Замръзнал град" на режисьора Аку Лоухимис, както и драмата „Мъжка работа" на Алекси Салменперо.  

„Мъжка работа" разисква въпроса за все по-безпомощната позиция на мъжете в северните общества. Филмът е удостоен с наградата за режисура на фестивала в Москва през 2007 г.; наградата за мъжка роля на фестивала в Маракеш, 2008 г., както и с 2 награди Jussi на националния фестивал във Финландия 

Едното предложение от Швеция е последният есеистичен шедьовър на ветерана Рой Андершон - „Вие, живите" (официална селекция в Кан 2007).  

Филмът  представя Човека в неговото величие и злочестина, размишлява върху неговите радости и скърби, върху човешката самоувереност и грижи. „Вие, живите" е носител на голямата награда „Сребърен Хюго" от Чикаго'2007, както и на наградата за режисура на Европейската филмова академия.  

Другият шведски шедьовър, който ще закрие панорамата на нордското кино, е „Бергман и Форьо" - единственият подробен визуален документ за Ингмар Бергман, усамотен на любимия си остров Форьо.  

Третият филм от Швеция е трагичната история на едно мъжко приятелство „Сбогом Фалкенберг" на режисьор Йеспер Гансландт.  

От Дания ще бъде показана градската драма „1:1" на режисьора Анет Олсен и комедията "Fidibus", дело на  Хана Йоф.