Националният съвет на БСП категорично отхвърля подхода на служебното правителство по подготовката на позициите на България за предстоящото заседание на Съвета на НАТО на 4-5 септември 2014 г. и изразява своето категорично несъгласие с обнародвания документ "Визия 2020: България в НАТО и европейската отбрана", в който са изразени крайни и агресивни твърдения. Това се казва в декларация, приета на днешния пленум на социалистите.

Като първи аргумент червените изтъкват, че  "формирането на държавната политика за национална сигурност е отговорност на първо място на Народното събрание , което единствено приема закони, стратегии, доктрини и други документи, с които задава параметрите на политиката за национална сигурност". Именно приемайки Визията за членство на страната ни в Алианса, служебният кабинет нарушава правомощията си, смятат от БСП.

При второтоси "против" БСП се позовава на Конституцията, заявявайки, че в превишение на пълномощията си "служебният министър на отбраната предложи на служебното правителство един скандален, претенциозен, ненужен и компроментиращ държавата документ. Подобна разработка надхвърля политическият капацитет, задачи и хоризонт на кабинет назначен от президента, а и от никъде не следва необходимостта от подобен документ за срещата на НАТО в Уелс". Освен това социалистите са категорични, че оценките  в документа са "крайно спорни силно смущаващи и неприемливи" по отношение на средата за сигурност и за рискове за България.

На трето място от БСП изтъкват, че българските представители на предстоящата среща следва да се придържат единствено към приоритетите, съдържащи се в утвърдената от парламента Стратегия за националната сигурност.

"Ние категорично отхвърляме всякакви опити за противопоставяне между България и Русия." се казва още в декларацията.

От "Позитано" 20 смятат още, че обсъждането на пдообен документ трябва да се случва с активното участие на политическите партии и то в Народното събрание. От червената централа признават, че е добре разходите за отбрана да се актуализират, но не приемат "предложения за превъоръжаване да правят хора, които имат "принос" за отслабване на отбранителните способности на страната".

В завършек социалистите призовават "отговорните представители на политическите сили ясно да заявят своите позиции по приоритетните проблеми на националната сигурност" и допълват, че още в началото на мандата на 43-тото НС ще изискат "незабавно обсъждане на действията на служебния кабинет в областта на националната сигурност" .