Опозицията в Пакистан спечели с голямо мнозинство парламентарните избори в понеделник и ще се опита да сформира коалиционно правителство, което ще засили несигурността за бъдещето на президентския пост.

Това пише в свой материал Ройтерс.

Пакистанската народна партия на бившия премиер Беназир Бхуто, убита през декември при атентат, става първа политическа сила в страната, но не разполага с абсолютно мнозинство в парламента.

След нея като втора опозиционна сила се нарежда партията Мюсюлманска лига на друг бивш министър-председател на Пакистан - Науаз Шариф.

Според официалните резултати тези две партии ще имат мнозинство сред 342-та избрани народни представители. Големият губещ е Пакистанската мюсюлманска лига, подкрепяща президента Первез Мушараф, която остава едва на трета позиция.

Веднага след обявяването на резултатите вдовецът на Беназир Бхуто, който пое управлението на Народната партия, покани Мюсюлманска лига на Науаз Шариф да сформират заедно правителство.

"В качеството си на най-голямата политическа партия в страната, искаме да ни бъде поверена задачата да съставим правителство", заяви Алиф Али Зардари по време на пресконференция в Исламабад.

"За момента партията не се интересува от онези, които имат нещо общо с бившето правителство", добави той, като подчерта, че ще се опита да убеди Шариф да сформират заедно правителство.

От своя страна Науаз Шариф отправи апел към "съюза на всички демократични сили"- "Да кажем окончателно сбогом на диктатурата".

Според официланите резултати към 20:45ч. 87 парламентарни места печели Пакистанската народна партия, 76 - Мюсюлманска лига на Науаз Шариф, a партията на Первез Мушараф остава само с 38 парламентарни мандата.

Малки партии и независими депутати си поделят останалите места.

70 места, запазени за жените и за религиозните малцинства, ще бъдат разпределени според резулататите на всяка от партиите.

Говорителят на Мюсюлманска лига, покрепяща Мушараф, призна поражението на своята партия, но не изключи възможността тя да участва в един коалиционен кабинет - хипотеза, отхвърлена по-рано от Зардари.

Политолози приписват неуспеха на партията на Мушараф както на непопулярността на президента, така и на икономическите трудности в страната - инфлация, продоволствена криза, режим на тока. Не бива да се забравя и шока, предизвикан от убийството на Беназир Бхуто на 27 декември.

Както личи по резултатите новосформираният парламент ще бъде враждебно настроен към Мушараф и по всяка вероятност ще търси начин за неговото отстраняване от поста.

"Настъпи часът на истината за президента", коментира главният редактор на пакистанския вестник "Dawn". Той трябва да се запита дали може да работи с две партии, чиито лидери прогони в изгнание".