Бившият вътрешен министър Румен Петков карал Брендо да свидетелства срещу Маргините.

Това заяви самият Евелин Банев-Брендо в студиото на Нова Тв.

Той нито веднъж не спомена името на вътрешния министър - „Познавам се с този...., срещал съм се с него, май беше вътрешен министър".
Името „Румен Петков" бе уточнено от водещия, на което Брендо отговори „да".

Припомняме, Банев е подсъдим по обвинения на прокуратурата в организиране на престъпна група за пране на пари.
Според обвинението групата е действала в България, Швейцария, Австрия и Германия.

Брендо е сред основателите на "Източни финанси" ООД заедно с Петър Петров - Амигоса и убития Иван Тодоров - Доктора.

По думите на Брендо срещата му с Румен Петков се е състояла по искане на вътрешния министър и е проведена в кола.

Брендо обясни подробности - получил е плик с бележка вътре, на която е написан телефон.
Желателно е да се обадите на този телефон" - пишело там.

Брендо се обадил от автомат на улицата и му била определена среща - на една от павираните улици в центъра на София, в близост до Семинарията.

Срещата с Румен Петков се провела в колата, като друг присъстващ бил единствено шофьорът. Вътрешният министър поискал от Брендо да съдейства на полицията и свидетелства срещу Маргините.

"Отказах, разбира се, че отказах", каза Евелин Банев и допълни, че срещата е приключила със съвета на министър „да си помисли".

По думите на Брендо едва след този негов отказ срещу него са повдигнати обвиненията и е започнало е разследване.

Евелин Банев разказа, че е имало и един много атрактивен оглед на дома му - от цял взвод барети, които са нахлули в къщата му - дори, прескачайки оградата.

„Има и други интересни факти и обстоятелства около моето обвиняване", допълни Брендо. Той каза обаче, че ще ги разкрие допълнително.

По телефона, но без да се включва пряко в ефир, прокурорът Бойко Найденов отрече всички обвинения, като каза че това е „абсурдно".

Припомняме, по роднинска линия Брендо е свързан с разстреляния в София Коко Дишлиев. Вдовицата на Дишлиев - Десислава, и съпругата на Брендо са сестри.
Десислава е сред обвинените по делото срещу Банев.

Сред версиите за убийстото на Дишлиев е залавянето на близо тон кокаин в испанския град Кадис.

Четири дни след задържавено на Брендо в дома си в София бе убита майката на Коко Дишлиев - Йорданка Запрянова, която е била сред свидетелите по делото срещу Банев.

Евелин Банев показа в студиото и декларация от своя съкилийник Валентин Цеков Димитров, ръчно написана, но подпечатана от нотариус, в която се посочва, че той също е бил изнудван.

В декларацията се казва, че при прокурорите Бойко Найденов и Маргарита Попова са искали от Димитров да свидетелства, че по времето когато е лежал в затвора с Евелин Банев, в килията е имало телефон, по който са се водили разговори.
Искано е било обаче, той да свидетелства срещу Брендо за убийство.

По телефона Валентин Димитров потвърди, че декларацията е от него и всичко, което е казано до този момент е истина.

Срещата му с прокурорите се е състояла „на ул. „Граф Игнатиев", близо до Валентините", каза Димитров по телефона.
Той обясни, че в момента не е притесняван от никого, но изпитва страх - от полицията, от службите. Страх го е, че може да му бъдат повдигнати и нови обвинения.

Евелин Банев коментира, че обвиненията срещу него не са действителни, че много неща се пишат, които не са верни, но че не вярва на съдебната система и изобщо на държавата.

То тук е пълен хаос, всеки се е хванал за тази власт", каза Евелин Банев и съобщи още, че смята а се обърне към западни медии и съдилища по своя случай, тъй като на държавата не може да се има вяра.

В края на разговора Евелин Банев каза, че е готов да се закълне - дори и в скъпи и важни неща, като посочи водещия на предаването (Георги Коритаров) - че казва истината.

Името на Брендо се свързва и с побоя над журналиста Огнян Стефанов, който стана след като двамата вечеряли в столичен ресторант.

Банев потвърди също, че се познават с журналиста от дълго време и срещата им преди Стефанов да бъде пребит е била предварително уговорена.

Огнян Стефанов обясни подробности за побоя над журналиста - двамата са излезли от ресторанта заедно и са тръгнали в различни посоки.

Евелин Банев обаче се обърнал след няколко метра и видял 10-тина души да обграждат журналиста.
Заедно с приятеля, с когото е бил - Петър Колчев - са се върнали да помагат на Огнян Стефанов.

В резултат Брендо е със счупен нос, а Колчев с две счупени ребра.
„Те използваха някакви метални, железни неща... не бяха маскирани, но човек с дълга брада не видях", каза Брендо, като допълни, че е било тъмно, а и не си е поставял за цел да наблюдава лицето на хората.

По мнението му побоят е напълно професионално организиран.