Сирийският външен министър Уалид Муалем е заявил в интервю за АП, че американската коалиция трябва да разшири бомбардировките с цел поразяване и на други терористични групировки освен "Ислямска държава".

По думите му борбата срещу тероризма обединява сирийското правителство със западните и арабски опоненти.

„Те имат същата идеология. Те имат същата екстремистка идеология", подчерта Муалем, имайки предвид другите групировки, които участват в боевете в Сирия.

Според него „Ислямска държава", „Фронтът ал Нусра" и другите ислямски групи са на една и съща страна срещу правителството на Асад и затова трябва да бъдат ударени.

Дамаск няма претенции за това, че САЩ провеждат военновъздушна кампания срещу бойци от "Ислямска държава" в Сирия, каза Уалид Муалем.

Засега сме удовлетворени. До момента, в който техни цели са позиции на групировката в Сирия и Ирак, ние нямаме претенции, добави той.

По отношение на бунтовниците той подчерта, че те „вече не съществуват". Според него позицията на Сирия е същата като на водената от САЩ коалиция.

Ние се борим срещу „Ислямска държава", те се бият срещу „Ислямска държава", подчерта той.

Муалем бе категоричен, че не са необходими координирани действия, допълвайки, че Дамаск е удовлетворен просто от това, че бе информиран от американската коалиция.

Вчера в реч пред ООН Муалем каза, че политиката на САЩ на въоръжаване, финансиране и обучение на бунтовниците „е истинска рецепта за увеличаване на насилието и тероризма".