Правителството ни е блокирало за момента ратификацията на споразумението за борба с пиратството ACTA, докато не се получи обща позиция в Европейския съюз.

Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който представя позицията на министерството по международното търговско споразумение за борба с фалшифицирането.

Той подчерта, че поема лична отговорност за това решение, но инициатор на промените в позицията на България е бил премиерът Бойко Борисов.

Премиерът ще има и задачата да защити в Брюксел българската позиция, добави министърът на икономиката. Хората явно не вярват на политическата класа и затова смятам, че е по-добре да направим тази крачка, подчерта Трайков.

Предложението си министърът ще внесе на утрешното заседание на кабинета. Аргументът му е, че ще трябва да се изчака обща позиция по въпроса от Европейския съюз.

„Министърът на външните работи и аз ще координираме позицията на българската държава със страните-членки и институциите на ЕС относно формулирането на обща позиция по Споразумението АCТА", oбяви Трайков.

В разгорялата се през последните дни дискусия, стана ясно, че българското общество не е готово да приеме механизми, които създават съмнения за посегателства срещу свободата на изразяване и свободата в интернет, посочи Трайков. Той допълни, че не може основните права на гражданите да пострадат заради авторското право.

На въпрос няма ли този, който му е препоръчал подписването на споразумението в министерството да бъде санкциониран, Трайков отново повтори, че той поема вината и допълни: "Да съм чел повече."

Все пак Трайков изтъкна, че работата по споразумението АСТА е започнала още през 2006 г. от тогавашния състав на правителството в сътрудничество с Европейския парламент и Европейската комисия. От 2010 г. документът е публикуван на сайта на Европейската комисия на всички езици, включително и на български. Това мисля, че е изчерпателният отговор на тема колко "набързо" и колко „потайно" е минавало съгласуването на документа, обясни Трайков.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма припомни, че в края на февруари 2008 г. от Министерството на културата е изготвена рамкова позиция за одобрение на мандата на Европейската комисия.

На 26 март 2008 г. изтича мълчаливата процедура на съгласувания между страните мандат за преговори.

Припомняме, българският посланик в Япония заедно с още 21 свои колеги от държави-членки на ЕС подписа на 26 януари от името на България споразумението, след като българското правителство реши да се присъедини към АСТА през ноември 2011 г., но без да има дебат по темата.

Блогъри и правозащитници у нас веднага реагираха остро срещу споразумението, което беше подписано тихомълком от България, а официална информация за подписването бе получена с няколко дни закъснение.