Без фалити и лобизъм при въвеждането на 20% такса върху приходите от ВЕИ сектора се зарече шефът на енергийната парламентарна комисия Рамадан Аталай.

Дебатите върху въвеждането на подобна такса, която предизвика недоволството на производители на енергия от възобновяеми енергийни източници и ги изкара с освиркания под прозорците на енергийното министерство, започнаха към края на работния ден за депутатите, а те очевидно бяха изморени вече за сектор "енергетика".

Все пак народният представител от ГЕРБ Красимир Велчев не си позволи да остане без коментар и дори определи предложението за такава такса като загадъчно. "С тези 20% ние убиваме даден отрасъл", алармира Велчев и заподозря лобизъм в цялото предложение. "Опровергайте ме!", призова своите колеги "герберът".

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай обаче поднесе от парламентарната трибуна успокоение за ВЕИ сектора, като обясни, че няма лобизъм, не може и да има и няма да има фалирали фотоволтаични паркове.

Аталай критикува обаче екс управляващите като обясни, че още до този петък ще има внесени изменения на Закона за възобновяемите енергийни източници и на Закона за енергетиката, които ще поправят "всички онези безобразия, които са направили ГЕРБ".

"Ние ще направим това, което е необходимо за обществото", обеща още шефът на енергийната комисия.

Двамата депутати обаче влязоха за момент и в словесна битка. Красимир Велчев ясно и директно попита Аталай дали има участие в бизнес с ВЕИ.
Отговорът на Рамадан Аталай бе следният - "Ако повтаряш една лъжа 40 пъти и тя стане истина, дано да е така. Дано да имах вече фотоволтаици от тези 40 пъти изречени лъжи от парламентарната трибуна".