Филипините изразиха тревога относно китайската „агресивност" в спорните регионални води на Южнокитайско море, докато Филипините и САЩ започват съвместни мащабни военни учения, които отчасти имат за цел да отправят „предупредителен изстрел" спрямо Пекин, отбелязва „Франс прес".

Командващият филипинската армия ген. Григорио Катапанг показа сателитни снимки от интензивната строителна дейност на Китай над седем рифа и плитчини в спорните острови Спратли в Южнокитайско море.

„Ние имаме непреодолими причини да издигнем глас, за да кажем на целия свят за неблагоприятните последици от агресивността на Китай", заяви ген. Катапанг, определяйки изграждането на изкуствени острови и строителството като „внушителни".

Той посочи, че това е причинило притеснения „не само защото ще възпре свободата на корабоплаването, но също и заради възможността за използването им за военни цели".

Китай има териториални претенции над по-голямата част от богатото на ресурси и стратегически важно Южнокитайско море, включително и върху райони, намиращи се в близост до други азиатски държави, използвайки неясни демаркационни линии, които първо са се появили върху китайски карти през 1940-те години.

Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван имат териториални претенции, съвпадащи с тези на Китай.