В Пазарджишкия окръжен съд приключва делото срещу 13 души, обвинени в проповядването в религиозна омраза и участието в нерегистрираната организация "Ал Уакф ал Ислями". До момента прокуратурата е поискала само една ефективна присъда, две условни и 10 административни наказания - глоба.

Подсъдимите имами поискаха от съда да бъдат оправдани. Пред съдебния състав соченият за ръководител на българската клетка на ислямската организация „Ак уакф ал ислями" Саид Мутлу каза, че не е виновен, информира БНР. „Не съм проповядвал против държавата и дейността ми изцяло е под контрола на главното мюфтийство", категоричен е той.
Оправдателни присъди поискаха и останалите 12 мюсюлмански духовници.

Днес текат заключителните пледоарии на защитата. Според адвокатите тайните свидетели на ДАНС, върху чиито разкази основно еизградено обвинението срещу 13-те имами, са компрометирани, без конкретни доказателства и източници на информация.

Адвокатът на единствената жена в процеса, Найме Горелска, за която се твърди, че е разпространявала ислямска идеология в Благоевградския университет, поиска оневиняването й, тъй като доказателствата по делото са компрометирани.

„Още повече свидетел, който е служител на ДАНС, не е присъствал на нито едно обстоятелство, което твърди, и не пожела да посочи откъде можем да направим справка, дали това, което твърди е така, дали е вярно. От семейство Горелски бяха иззети около 30-40 хиляди лева. Не виждам престъпление в това да съхраняваш парите си в домашни условия, а не в банката", заявява защитникът.

Според адвокат Елвира Панкова, съдържанието на двата тефтера на Горелска, където са били упоменати разходите за студентите, са компрометирани.

Няма събрани доказателства, че „Ал Уакф ал Ислями" е организация, това е фондация, която се е занимавала с благотворителна дейност, каза още пред Окръжния съд в Пазарджик защитничката на семейство Юсуф и Найме Горелски, цитирана от Дарик.
Адвокат Елвира Панкова уточни, че „Ал Уакф ал Ислями" е регистрирана като фондация в Софийски градски съд и е заличена през 2005 година. Адвокатът изрази категоричната си позиция, че няма доказателства, които да подкрепят обвинението, че Найме Горелска е наемала квартири.

Депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов присъства на заседанието по делото срещу обвинените в проповядване на радикален ислям в Пазарджишкия окръжен съд. „Дошъл съм да подкрепя всички в залата, за да излезе истината", заяви Хюсеин Хафъзов пред журналисти и допълни, че пътувайки за Бургас е минал през Пазарджик, а след това продължава за Айтос.

На въпрос несправедливо ли са обвинени 13-те, Хафъзов отговори, че това ще реши съдът.

Делото продължава. Очаква се тази вечер съдия Ивета Парпулова да обяви датата за произнасяне на присъдите на 13-те имами.