Работещите в музеите и галериите подготвят протести. Те подкрепят исканията на колегите си от Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий" и ще се присъединят към протестните им действия на 10 декември. Това съобщават от федерация „Култура" към КТ „Подкрепа". Те изтъкват, че чрез протеста в деня на празника на Националната библиотека ще бъде защитена българската духовност.

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Румяна Бъчварова, финансовия министър Владислав Горанов и министъра на културата Вежди Рашидов от федерация „Култура" изразяват тревогата и безпокойството си, както и силното недоумение по повод размера на средствата, които са заложени за опазване на движимото и недвижимото културно наследство в рамките на бюджета на Министерство на културата и в проекта за Закон за държавния бюджет за 2016 г.

Синдикалистите изтъкват, че грижите за опазването и социализирането на 7 млн. експонати, хиляди тракийски гробници, църкви и археологически резервати са поверени на 3106 служители в националните, регионалните и общинските музеи и художествени галерии.

От години предвидените средства не отговарят на реалните нужди на сектора. Музейните експерти получават най-ниските възнаграждения в страната. Те напомнят, че културното наследство не се опазва и изучава само. Не се реставрира само и не шества триумфално по световните музеи само. Зад всичко това стоят специалистите, които в последните години непрекъснато са дискриминирани по отношение на условията на труд и заплащане. Музейните работници смятат, че държавата ги обрича на мизерно съществуване.

Специалистите в музеите и галериите настояват да бъде увеличен бюджетът в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството.

Те искат да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер. Специалистите настояват още да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради и да бъде увеличена средната работна заплата в сектора, минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България.