Тази сутрин жители на село Крушовица, община Мизия, са открили две безжизнени тела в един от дворовете.

Към 8.30 часа те са подали сигнал, че в двора на необитаема къща се виждат безжизнени тела.

Полицията се натъкнала на двама мъртви мъже на видима възраст 20 и 50 години. Край телата им е имало отрязани проводници.

Служители на ЧЕЗ са оказали необходимото съдействие на органите на МВР, преустановили са електрозахранването и са обезопасили мястото незабавно, с цел безпрепятствено провеждане на следствените действия.

Най-вероятно през нощта те са влезли в необитаемата къща, за да режат проводници, но от проливния дъжд се е получило късо съединение, което е причинило смъртта им.

Загиналите са живущи от селото и са българи.

Техни съселяни обяснили, че мъжете са безработни и за тях има съмнение, че се занимават с битови кражби.

Това е четвъртият смъртен случай при кражба на съоръжения от мрежата на ЧЕЗ от началото на годината. През април мъж загина при нерегламентирано нахлуване в трафопост в София. Само няколко дни преди това при посегателство над въздушни  проводници загина друг мъж в с. Гуцал, община Самоков, припомнят от компанията.

Кражбите и вандализмът над енергийни съоръжения ощетяват не само ЧЕЗ, но и крайните потребители, тъй като причиняват прекъсвания на електрозахранването, чести аварии и повреждане на електроуреди. Все по-често обаче посегателствата застрашават и отнемат човешки животи, посочват още от електроразпределителя.

От ЧЕЗ настояват на нуждата от строги наказателни мерки и ефективни присъди. Според ЧЕЗ заплахата за невинни хора, а не само за извършителите на посегателствата, води до необходимостта за третирането им като престъпления срещу националната сигурност.