Онлайн петиция, настояваща за назначаването на губернатора на Одеска област Михаил Саакашвили като министър-председател на Украйна, е получила достатъчно подкрепа, за да бъде разгледана от президента на страната Петро Порошенко, съобщават руски медии.

Близо 30 хил. души са подписали петицията за назначаването на Саакашвили, бивш президент на Грузия, до рано сутринта в сряда. След преминаването на прага от 25 хил. подписа, по закон Порошенко е задължен да се занимае с въпроса.

Според сайта на президентството държавният глава на Украйна може да представи петицията на вниманието на депутатите от Върховната Рада, ако смята за уместно.

Саакашвили, който е издирван в Грузия по обвинения в незаконно присвояване на обществени средства и злоупотреба с власт, по-рано заяви, че не вижда себе си като ръководител на украинското правителство.

Местни медии цитират източник от администрацията на Порошенко, който загатва, че Саакашвили може да бъде назначен като вицепремиер. Източникът заявил, че украинският финансов министър Натали Ярешко е фаворит за министър-председателския пост.

Украинското ръководство излъчва сигнали, че ремонтът на кабинета може да се състои през есента.

Саакашвили получи от Порошенко украинско гражданство, а след това го назначи като губернатор на Одеса през май тази година.