Шведската „Пиратска партия", която се обявява в защита на интернет пиратството, може да спечели евродепутатско място на насрочените за 7 юни избори за Европейски парламент, предаде АФП.  

Подкрепата за партията значително нараснала след съдът в Стокхолм осъди на 1 год. основателите на  сайта за споделяне на файлове „Пиратски залив" (Pirate Bay), които са идеолози за създаването на партията.

Подкрепата за основаната през 2006 г. Пиратска партия е нараснала от скромните 0.6%, регистрирани при проведените през 2006 г. общи избори до 5,1% в наши дни, което и гарантира спечелването на депутатско място в Европарламента. Подкрепата за партията е най-силна във възрастовата граница 18-29 г., където е втора политическа сила, а при 30-44 годишните тя се нарежда на четвърто място по подкрепа, дърпайки електорат от зелените и левите партии.

С най-голяма подкрепа на предстоящите избори за европейски парламент се радва партията на премиера Фредерик Райнфелдт с 29,7% подкрепа.

Според анализатора от „Синовейт" Никлас Келебринг растящата подкрепа за Пиратската партия не може да бъде изненада след като мнозина шведи свързват предстоящите европейски избори със защита на гражданските свободи. От своя страна Пиратската партия се обявява за реформа на авторското право и премахването на патентите и по- специално тези, свързани с фармацията и производството на живоспасяващи лекарства.   

Партията подготвя да създаде свои сходни структури в Норвегия и Полша. Правителството в Стокхолм допуска, че 1.2 милиона шведи над 18 години си разменят файлове, а за преминаване на 4-процентния праг на партията са нужни едва 225 хиляди гласа. "Смятаме за наш дълг да разпространяваме културата и медиите. Технологията е само средство да направим това", е един от партийните постулати. Пиратската партия организира изпращането на 4 хиляди протестни електронни писма до властите по повод проследяването на ІР адресите, което според мнозина е незаконно навлизане в личното пространство на гражданите.

Сайтът за споделяне на съдържание „Пиратски залив" се появява през 2003 г. и в момента съдържа стотици хиляди торенти. Сайтът е със свободен достъп и собствениците му твърдят, че начинанието се издържа от реклама. За едно денонощие страницата регистрира около 3.3 млн. уникални посещения от Китай, 1.6 млн. - от САЩ и 824 хил. - от Великобритания. Защитниците на сайта твърдят, че обвиняемите не притежават реално произведения с авторски права, а саво посредничат. Според прависти действията на четиримата шведи не нарушават шведските закони, защото торентите и тракерите само осъществяват връзка към съдържание с авторски права.