Европейският съюз изрази загриженост във връзка с приетия в Русия закон за неправителствените организации, определящ някои от тях като „нежелателни", предаде Би Би Си.

Според ЕС това е поредното ограничаване на гражданското общество, независимите медии и политическата опозиция.

„Този закон ще окаже негативно влияние върху гражданското общество в Русия. Ще ограничи свободата на словото и медиите, както и плурализма на мненията, както посочи представителката на ОССЕ по въпросите на свободата на медиите Дуня Миятович на 20 май." - гласи изявление, разпространено от представителството на ЕС в Русия.

Според новоприетия закон, одобрен от руския парламент на 15 май и подписан от президента Владимир Путин, дейността на чуждестранна или международна неправителствена организация в Русия може да бъде квалифицирана като „нежелателна"с решение на главния прокурор или негов заместник, след съгласуване с руското външно министрество.

Служителите на неправителствени организации, определин като „нежелани в Русия" воже да бъдат осъдени д аплатят глоба или да получат присъда лишаване от свобода до 6 години.

В изявлението на ЕС се напомня, че новият закон е получил негативна оценка от съвета по правата на човека към руския президент и че противоречи на руската конститу;ция.