С грандиозен военен парад на площад "Тянанмън" Китай отбеляза края на Втората световна война. Участват както китайски, така и чуждестранни военни части. Участваха около 12 000 бойци, 500 единици сухопътна военна техника и 200 летателни апарата.

В реч в началото на парада, президентът Си Дзинпин заяви, че страната винаги ще следва пътя на мирното развитие. "Армията може да намали броя си с 300 000 души. В момента тя наброява 2,3 млн. военни и вече е била намалявана няколко пъти през последните десетилетия", заяви той.

По думите му, страната е научила добре уроците от миналото и няма намерение да навреди на други държави, без значение колко силна държава е, експанзията няма да бъде част от плановете й.

На церемонията присъстват лидерите на повече от 20 държави, с които президентът Си Дзинпин проведе срещи преди събитието. Сред тях е и руският му колега Владимир Путин. Сред останалите гост са лидерите на Чехия, Египет, Южна Корея, Киргизстан, Беларус, Таджикистан, Узбекистан и други.

Президентът Дзинпин почете на отделна церемония вчера и ветераните от войната, на които връчи ордени.

Отбелязва се, че преди събитието не бяха съобщени повече подробности по провеждането му. Цензурата е тотална. Съобщава се, че са били задържани 15 души, които разпространявали програмата на парада, без да имат разрешение за това. Други стотици са били следени и привиквани в полицията за обяснение заради публикации в интернет.

CNBC отбеляза, че не са били открити отрицателни мнения за парада на китайци, публикувани в социалните мрежи. Дори напротив, с приповдигнат тон потребители се поздравяват с годишнината и настояват, че многото похарчени пари за отбрана от властите им имат смисъл. Да се радваме на мира, който имаме днес. Ако страната ни не ви харесва, то заминавайте за държави като Сирия, "предлага" на недоволните друг потребител.

Парадът се провежда по план, но обикновените хора не могат да го гледат на живо, тъй като мерките за сигурност са много строги, отбелязва друга агенция. Живеещите в района на площада са получили инструкции да не отварят прозорците си, да не снимат и да не канят гости в този ден. Много сгради, магазини и ресторанти са затворени дни наред. Милиони цивилни също са мобилизирани, за да следят за нередности. Адвокат споделя за медиите, че много би искал да гледа парада, но разбира, че не всеки може да има тази чест и заради това е доволен, че телевизиите ще го предават пряко.