Президентът Георги Първанов върна за ново обсъждане в Народното събрание Закона за сметната палата.

В мотивите, разпространени от прессекретариата на държавния глава, той отчита, че законът е изключително важен за ефикасното и икономичното управление на публичните средства и за бюджетния контрол особено във времена на криза.

Въпреки това, Първанов е на мнение, че има моменти в нормативния документ, които трябва да бъдат обсъдени още един път от депутатите.

Президентът отбелязва, че чл. 12 от приетия закон, касаещ превръщането на Сметната палата в едноличен ръководен орган от типа „генерален одитор", който е широко разпространен в различни страни на ЕС" се разминава с практиката у нас, която е одитната институция да се управлява на колегиален принцип.

Според Първанов няма достатъчно мотиви за изоставяне на колегиалното начало и преминаване към един непознат за българската правна система модел на едноличен ръководен орган.

Президентът атакува и чл. 50 от закона, според който председателят на Сметната палата може да поиска с одитния доклад освобождаване от длъжност на лице, което носи управленска отговорност и в следствие на негово действие или бездействие са допуснати нарушения на закон или не са изпълнени дадени от Сметната палата препоръки.

С чл. 50 от приетия закон, се посочва в мотивите на държавния глава, на практика се установяват нови, непредвидени в конституцията, основания за започване на процедури за отстраняване от длъжност на органи с конституционен статут.
Тази разпоредба би създала практическитрудности при нейното прилагане.