Българският Уотъргет или Цветанов гейт - така от ДПС определиха скандала с незаконното подслушване в МВР.
За лидера на партията Лютви Местан обаче не името на скандала е важно, а политическите му измерения.

Не съм нареждал незаконно подслушване, спокоен Цветанов
Още...

От партията са доволни от действията на главния прокурор Сотир Цацаров. „Ние очакваме той да бъде една идея по-дързък", настоя Лютви Местан.

ДПС очаква още едно досъдебно производство - срещу министъра на вътрешните работи, отговорен за случая, а именно Цветан Цветанов.
Според тях политическа отговорност носи и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

От неговите действия от тук нататък според Местан щяло да стане ясно дали е принципен.

Той припомни как бившият вътрешен министър Мирослав Найденов не е в листите на партията след скандала в земеделието.
Принципността на Борисов щяла да проличи, ако Борисов поиска Цветанов да се оттегли от листите на ГЕРБ и го махне от щаба на партията.

„Не е необходимо г-н Бойко Борисов да чака действията на главния прокурор", смята Лютви Местан.
„Политическата отговорност на Цветанов е доказана, тя произтича от закона за СРС", заяви той и припомни, че според закона отговорност за СРС-тата носи вътрешният министър.

„Всичко, което се е случвало в СДОТО, се е случвало със знанието на г-н Цветан Цветанов", подчерта Местан, допълвайки, че ако Борисов не махне Цветанов от листите, за ДПС ще стане ясно, че бившият премиер е безпринципен.

Но и друг извод ще си правят от ДПС - че най-вероятно Бойко Борисов е в тежка зависимост от заместника си Цветан Цветанов. „Може би г-н Цветанов го държи с нещо", предположи лидерът на партията. Може да е прилагал подслушването срещу „първите фигури в държавата", предположи Лютви Местан.

Според него този скандал показва „грозното подло лице" на тези, които са ни управлявали в последните четири години.

От ДПС искат да знаят спрямо кои политици е прилагана техниката за подслушване, каква информация е събрана и каква е нейната съдба. Чл. 18 от Закона за СРС дава право на вътрешния министър да поиска подслушване без съдебно разрешение и в тази връзка от ДПС питат колко пъти се е възползват Цветан Цветанов от това си прави и използвал ли е тази техника.

От партия алармираха, че външно министерство давало некоректна информация за броя на заявленията за гласуване в чужбина.
Първоначалната информация била, че са подадени 31 000 заявления, след час се поправили на 46 000, но реално са над 80 000 заявления, по данни на ДПС.

„Тази истина не може да бъде скрита", подчерта Лютви Местан. Той призова да се гарантира правото на всеки български гражданин да се гарантира правото да гласува на 12 май.