Правителството няма да се разклати, но доверието ни в управителя на БНБ вече е разколебано.

Това обобщиха реформаторите на брифинг в парламентарните кулоари, след като ГЕРБ и ДПС обединиха усилия, за да изберат подуправители на БНБ.

От името на РБ председателят на парламентарната група Найден Зеленогорски  изрази категорично несъгласие с направения избор.

Смятаме, че бившият Управителен съвет на БНБ носи солидарна, поне морална отговорност за откраднатите 4 милиарда лева - това е грабежът на века. Ние сме разколебани и в доверието си в управителя, който беше избран с наша подкрепа, аргументира се Зеленогорски.

Той сподели, че не разбира защо управителят Димитър Радев не е направил крачката да оттегли тези подуправители. Подуправителите трябваше с достойнство да си подадат оставката и да си тръгнат. Нима смятат, че обществото ще ги подкрепи в това тяхно решение, възмути се реформаторът. По думите му грабежът на века станал и с тяхното мълчаливо бездействие.

Беше нанесена една огромна щета на бюджета и обществото. Хората, които гласуваха за тях, носят отговорност за това, което ще се случва оттук насетне, отсече реформаторът. Той призна, че без гласовете на ДПС изборът нямало как да бъде направен и това няма как да не притеснява РБ.

Не сме участвали в никакви пазарлъци преди вота, обяви ген. Атанас Атанасов. Според него няма да бъде разклатено правителството, но това ерозира общественото доверие към днешното управление и това е голямото притеснение на реформаторите.

Стана ясно още, че реформаторите са внесли предложение за намаляване заплатите на ръководството на БНБ чрез изменение в закона за БНБ, което фиксира месечните възнаграждения, които получават гуверньорът и членовете на управителния съвет на Централната банка.

Предложението на реформаторите е продиктувано от практиката досега, заплатите в БНБ да се определят от вътрешно-ведомствена наредба, на основание субективни критерии, които досега не са били достояние на обществото.

С предложението за изменение се определя месечно възнаграждение на управителя на БНБ в размер 95 % от размера на заплата на председателя на Народното събрание, която актуално възлиза на 4185 лв.

Тримата заместниците на гуверньора ще получават месечно възнаграждение в размер на 90% от размера на възнаграждението на Управителя на БНБ, а останалите членове на Управителния съвет в размер на 80% от възнаграждението на Управителя на БНБ.

За останалите служители на банката заплатите се определят на база до 60% от размера на възнаграждението на Управителя на БНБ в зависимост от длъжността, отговорностите, притежаваната квалификация и прослужения стаж.