Китайски компании през последните месеци харчат десетки милиарди долари за закупуването на значителни активи в Иран, Русия, Бразилия, Венецуела, Австралия и Франция, които се предлагат за продажба, поради финансовата криза, предупреждава в. „Вашингтон поуст".

Сделките предлагат на Китай достъп до петрол, метали и други стратегически важни природни ресурси, необходими му да продължи икономическия си растеж. Обемът на сключените договори променя баланса на световните финанси и повишава страховете за бъдещата наличността на ресурсите, така и за цените им в няколко страни, включително САЩ.

Само преди няколко месеца опитите на Китай да придобие ресурси се посрещаха с подозрение. Днес, когато корпорациите и банките не са в състояние или не желаят да кредитират фирми, Поднебесната империя се превърна във водеща сила в кредитирането и инвестициите.

През февруари, китайския държавен гигант Chinalco подписа сделка на стойност $ 19,5 млрд. с австралийската компания Рио Tinto, чрез която удвои своя дял във втората по големина в света минната група. Също през февруари China National Petroleum подписа споразумения с Русия и Венецуела, давайки им заеми от $ 25 млрд. и $ 4 млрд. в замяна на петрол. Китайската банка за развитие също даде на бразилската компания Petrobras заем от $ 10 милиарда евро в замяна на петрол.

Иран обяви подписването на споразумение с китайски консорциум на стойност $ 3,2 млрд., който да изследва шелфа на  Персийския залив, където могат да се съдържат около 8% от световните газови резерви.

Чуждите сливания и придобивания на Китай през 2008 г. възлизат на $ 52,1 млрд. През януари - февруари тази година, китайските компании са инвестирали в чужбина $ 16,3 млрд., а това означава, че обемът на сливанията и придобиванията през 2009 г. ще бъде два пъти по-голям.