Шефът на външната политика на ЕС Катрин Аштън призова Сирия „напълно" да предаде химическите си оръжия и Съветът за сигурност на ООН да поеме отговорностите си, съобщава „Франс прес".

Постоянно подчертавам нуждата от продължаване на усилията на Съвета за сигурност", каза Аштън пред депутатите в Европейския парламент.

Повечето страни от ЕС са против призива на Великобритания и Франция да се присъединят към водена от САЩ военна коалиция за нанасяне на удар срещу режима на Асад и призовават за политическо разрешение чрез ролята на ООН.

Ролята на Съвета за сигурност е решаваща и незаменима. Жалко е, че Съветът не може да постигне споразумение как да поеме отговорностите си по отношение на сирийския конфликт", изтъкна тя по време на дебата за Сирия в европарламента.

Аштън подчерта, че е жизненоважно да се използва руското предложение за изземване на химическите оръжия на Сирия и евентуалното тяхно унищожаване.

Обаче ние трябва да процедираме предпазливо и да разгледаме тези развития. Първо и преди всичко сирийският режим трябва да се съгласи на такова международно действие напълно и без условия", поясни ръководителят на външната политика на ЕС.

Тя повтори позицията на ЕС, че „няма военно разрешение" на конфликта.
Усилията да се проведе мирна конференция, позната като Женева-2, трябва да продължат, смята тя.

По-рано шефът на ЕК Жозе Мануел Барозу също призова Сирия да покаже готовност „без отлагане".