Министерският съвет отпусна до 100 милиона лева за ремонт на автомагистралите „Хемус" и „Тракия". Парите са по бюджета на регионалното ведомство. Новината бе съобщена от строителния министър Лиляна Павлова след заседанието на кабинета.

Ще се ремонтират всички критични участъци, които не са ремонтирани от 20-30 години. При много ясен график започва поетапно извършване на ремонтни дейности на 80 километра от участъците на магистралите „Тракия" и „Хемус", подчерта Павлова.

Ще се ремонтира и пътната основа на критичните трасета. Ще се ремонтират и всички мостови съоръжения по магистралите, мантинелите, пътното отводняване и пътната маркировка.

Само ремонтът на участъка край Елешница ще струва около 2-3 милиона лева. Там изцяло ще се махне старият асфалт.

Предстои тази година да се довърши и започнатият в първия мандат на Бойко Борисов ремонт на опасните виадукти.

Ремонтите ще продължат през целия строителен сезон - или от април до октомври. Вече се изготвя график за временна организация на движението, който ще бъде синхронизиран с КАТ. По участъците ще се пътува с намалена скорост. Не на всички маршрути ще има обходни трасета, стана ясно още от думите на Лиляна Павлова.

Състоянието на магистралите било толкова лошо, че се налагал по-сериозен ремонт. С години не са осигурявани пари за ремонт на тези участъци.

Без асфалт не може, подчерта строителният министър. Този летен сезон няма да ни е лесно, ще е по-бавно и по-трудно пътуването, но в крайна сметка го правим за добро, каза още строителният министър. Искаме да направим нещо качествено, нещо устойчиво, а не кръпки, увери Павлова.