Лесовъди от България и Турция се обединиха около проект и обща стратегия за борба с пожарите в Странджа. Това е станало по време на семинар в Созопол, съобщават от Регионалната дирекция по горите-Бургас.

Директорът на дирекцията инж. Венелин Радков коментира, че няколкото големи гранични пожари предишните години са показали острата необходимост да се намерят пътища за сътрудничество при овладяване на крупни горски пожари в Югоизточната част на Европа. Така се стигнало до оригиналната за българо-турските отношения идея, която обединила лесовъдната колегия от двете страни на границата.

Съществена част от проекта е разработването на стратегия 2014 - 2020 за борба с пожарите в района на Странджа.

От своя страна директорът на горското стопанство в Къркларели Нюфер Явуз, който също участва в семинара в Созопол, посочи, че Странджа планина е 65 % турска гора, намираща се в европейска Турция. За турските лесовъди тя е от голямо значение и затова трябва да се опази по най-добрия начин, убеден е той.

Предстои още една среща на лесовъдите от двете страни, на която ще се уточнят детайлите от общата стратегия за Странджа-планина без пожари. Визитата на нашите специалисти в Къркларели ще е в края на месеца.