Доверието в банковата система спада за втори пореден месец, сочат данни от национално представително за населението над 18-годишна възраст изследване на „Галъп интернешънъл", проведено между 1 и 6 август 2014 г., съобщиха от социологическата агенция.

Нивото на недоверие е 53% срещу 27%, които считат, че могат да се доверят на банковата ни система. Подобни стойности се отчитат за първи път от началото на март 2013 г.

Почти двадесет години финансовите ни институции като цяло бяха устойчив фактор на стабилност както в икономически план, така и на равнището на масовото съзнание. Кризата с КТБ и ПИБ обаче е преобърнала нагласите и тенденциите в момента са негативни, коментират от „Галъп".

Всеки втори избирател е убеден, че КТБ е жертва на политическа атака, като с тази позиция не са съгласни само 16% от интервюираните. 37% от запитаните смятат, че съществува риск ситуацията да споходи и други банки, а на обратното становище е малцинство от 29%.

Все още едва 5% от пълнолетните българи възнамеряват да местят парите си в друга банка у нас, а 7% биха предпочели да държат пари в чужбина. Близо 40% от сънародниците ни изобщо нямат спестявания и не работят с банки, така че в действителност не бива да подценяваме получените резултати.

Все още мнозинството българи предпочитат българските банки - 33%, докато 18% изразяват предпочитания към клоновете на чуждестранните финансови институции у нас.

43% от анкетираните изразяват предпочитание КТБ да бъде оздравена от акционерите й и да продължи да работи и само 19% са за фалит на банката.

Дълбочинният анализ на данните, с който разполага „Галъп интернешънъл" сочи, че с края на летния сезон традиционно се увеличава чувствителността по тези теми и държавата трябва спешно да предприеме действия, които да предотвратят срив в масовото съзнание.