Софийски градски съд отмени мярката "задържане под стража" на бившия директор на "Топлофикация" София Валентин Димитров срещу парична гаранция от 20 хиляди лева.

Аргументите на съда са, че няма обосновано предположение за пране на пари и за престъпния произход на парите.
Съдът прие, че при това положение няма опасност Димитров да извърши ново престъпление, като въздейства на свидетелите.

Според НПК не се предвижда задържане поради пречки за укриване на истината.
Съдът прие, че няма опасност Валентин Димитров да се укрие.

В коментар адвокатът на Димитров Марин Марковски заяви, че най-вероятно прокурорът Джамбазов ще обжалва решението на съда.

Адвокатът коментира и мотивите на съда, като по думите му освен липсата на доказателства за прането на пари, за решението на съдебния състав е от от значение и фактът, че след 12 дена изтича едногодишният срок за задържане на Димитров.
Същевременно съдът има предвид, че е наложен запор на всички сметки, на всички движими и недвижими имоти на Димитров, което означава, че той не може да се разпорежда с тях и да въздейства на свидетели по делото.

Решението на СГС подлежи на обжалване в САС в тридневен срок, като заседанието ще бъде на  1 юни 2007.

Преди произнасянето на определението на съда за втори път Валентин  Димитров се съгласи да разговаря с журналисти.

Димитров уточни, че шест съдебни състава не са намерили доказателства за присвояване от „Топлофикация" и за пране на пари.
Той зададе въпроса - За какво говорим тук. Вие говорите за източване, злоупотреби, дайте една злоупотреба.

Димитров уточни, че за да е присвоено нещо, то трябва да липсва, а от „Топлофикация" нищо не е липсвало докато той е бил директор.

На поискан от журналистите коментар за скандала в „Топлофикация" , Димитров отговори, че не може да коментира нещо, за което няма информация и добави, че е в ареста и се намира в изолация.

На друг въпрос, свързан с факта, че Красимир Георгиев, шеф на фирма „Фронтиер" му е дал заем в размер на 450 000 евро, Димитров отговори, че има договор и двамата са се догорили, но не за това, за което се пише по вестниците.
Той добави, че тези пари са си там, където са преведени и са инвестирани по начин, по който и двамата с Георгиев са се разбрали.
Димитров уточни, че парите са преведени в Австрия.

Той опроверга твърденията на наблюдаващия прокурор Джамбазов, че договорът между него и Георгиев се е появил един месец след разпита му през месец март.
Това твърдение на Джамбазов не отговоря на истината, каза още Димитров и добави, че въпросния договор е бил прикрепен към материалите по делото с протокол от началото на годината.

Димитров не можа да отговори на въпроса какво пише в договора, защото бе посъветван от адвоката си Лъчезар Таков да не говори по делото.
Все пак Димитров уточни, че става дума за абсолютно законен бизнес.
Бившият шеф на „Топлофикация" добави, че нито фирма „Фронтиер", нито една от другите фирми на Георгиев са работили с „Топлофикация.

Преди съдебното решение адвокатът на Димитров, Марин Марковски, коментира, че наближава една година, а обвинението не е събрало необходимите доказателства за Валентин Димитров - най-вече нещата, за които го обвиняват.

Що се касае до неплащането на данъци, в които обвиняват моя подзащитник, продължи Марковски, то той не дължи такива данъци, защото за да плаща подобни данъци, трябва да има доход, а тези средства, които са намерени не са негови.

Адвокатът уточни, че за чужди пари Димитров не трябва да плаща данъци.

Марковски добави, че прокуратурата събира доказателства чрез една банкова експертиза, която е събрала в себе си цялата документация, свързана с обстоятелството какви са тези пари и откъде идват.

Събрани са нови доказателства по делото, но те не доказват тезата на обвинението за пране на пари, каза в заключение адвокат Марковски.

Припомняме, предното заседание, свързано с обжалването на мярката за неотклонение „задържане под стража" в по-лека на бившия шеф на „Топлофикация" беше отложено, защото бе дадена възможност на Димитров да се запознае с материалите по делото.