Управителният съвет на „Дженерал мотърс" реши да не продава, а да преструктурира „Опел", предаде АФП.

Компанията посочва в изявление, че бордът е взел решението поради"подобрената бизнес среда за компанията през последните няколко месеца и важността на Opel/Vauxhall за глобалната стратегия"на автомобилния гигант.

Премиерът на федералната провинция Хесен Роланд Кох пък обяви, че е възмутен от решението на „Дженерал мотърс" да не продава „Опел" на канадската компания „Магна", в партньорство с руската Сбербанк.

В разпространено изявление на Кох се казва, че ръководството на провинцията, където са разположени основното предприятие и централата на автомобилния производител „Опел", е „поразено и едновремено раздразнено" от новото решение на американския собственик на най-стария германски производител на автомобили.

Той изразява надежда американския автомобилен гигант сам да поеме финансовата издръжка, нужна за запазването на „Опел" действащ, „за да не бъде нанесена вреда на германския данъкоплатец".

Изпълнителният директор на компанията Фриц Хендерсън обяви, че решението за преструктуриране и отказ от продажба на „Опел" не трябва да се разглежда като прекъсване на отношенията с „ГаЗ", а като начин за тяхното задълбочаване.

Канадската компания „Магна" прие решението на американския автомобилен гигант да запази европейското си поделение „Опел" и обеща да продължи да подпомага и двете компании, предаде АФП.

Германското правителство съжалява за решението на борда на директорите на GM да задържи Опел, заяви правителствен говорител, предаде Ройтерс.

Берлин очаква GM да върне обратно 1,5 милиарда евро финансиране, осигурено от германски държавни банки, посочва говорителят, добавяйки че планът за придобиването, направен от подкрепяната от Русия групировка, ръководена от канадската „Магна" има убедителна промишлена логика.

Германия застана зад плана на "Магна" за закупуването на „Опел".

Сагата с продажбата на известната марка автомобили се проточи от февруари, засягайки поне 10 500 работещи в Европа за нея от около общо 50 000.