Полицията, която разследва инцидента с мината в турския град Сома, е арестувала 18 души, включително изпълнителни директори на компанията, която отговаря за експлоатацията на мината.

Вчера приключиха спасителните операции, след като бяха извадени телата на последните двама загинали миньори. Така общият брой на загиналите достигна 301 души.

Инцидентът стана във вторник и оттогава се провеждат протести срещу правителството и компанията, която експлоатира мината. Но кабинетът и Soma Holdings са категорични, че причината за инцидента няма нищо общо с небрежност.

Протестиращите в Истанбул опитаха да преминат на централния площад "Таксим", за да поставят цветя на паметника в памет на жертвите, но силите за борба с обществените безредици не ги допуснаха до площада. Станаха сблъсъци.

Срещу друга група протестиращи, събрани пред колежа „Галатасарай", полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми. И тази група се опита да стигне до площад "Таксим", но полицаите барикадираха булеварда. След известно време протестиращите пак се върнаха пред колежа, този път полицията ги атакува с водни оръдия.

В столицата Анкара също се състоя протестна демонстрация, на която участниците приканиха правителството и турския премиер да подадат оставка. Групата не изпълни предупреждението на полицията да се разпръсне и тя ги атакува с гумени куршуми и сълзотворен газ. Протестиращите замерваха полицаите с камъни. Сблъсъците продължиха няколко часа.

Арестувани са поне 16 души, има ранени.