Поредната група българи - 7 или 8 души ще бъдат евакуирани тази вечер от задимена Москва. Това са членове на семействата на дипломатите и на служители в Центъра на промишлеността, предаде БНР.

Обстановката в града остава критична. Гъстият задушлив смог не напуска милионния град. Видимостта на места е под 100 метра, но летищата засега работят нормално.

Концентрацията на вредни вещества е поне три пъти над нормата. Димната пелена продължава да се разпространява не само на северозапад до Естония и Петербург. Смог от горските и торфени пожари днес се появи и в Екатеринбург, достигайки до Урал.

Пожарът, който застрашаваше ядрения център в г. Нежинск в Челябинска област, вече е локализиран, като за неговото потушаване се използват хеликоптери.

До седмица можем да овладеем торфените пожари край Москва, обеща министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу:

"Ако продължим с тези темпове и успеем своевременно в деня на възникването да гасим новите огнища, до пет, максимум седем дни ще се справим с торфените пожари."

Главният санитарен лекар на Русия Генадий Онишченко препоръча на московските фирми да разпуснат персонала поне до сряда, когато се очаква захлаждане и промяна на вятъра.

Българското консулство работи нормално, въпреки намаления състав, каза шефът на службата Ангел Георгиев, цитиран от БНР.

Много руснаци желаят да пътуват до България, за да се спасят от дима и пожарите, но според туристическите фирми, почти всички предложения за почивка до края на сезона вече са изкупени.

Слабата видимост заради дима от пожарите не оказва съществено влияние върху работата на московските летища, заявиха от руската Федерална агенция по въздушен транспорт.

По данни на "Росавиация", за изминалото денонощие от столичните летища са излетели над 100 хиляди души, което е дневен рекорд за тази година.

Тази сутрин на "Домодедово" видимостта е била 750 м, като са задържани 5 излитания и отклонени 8 кацания.
На "Внуково" и "Шереметиево" видимостта е 900 м.