Ново изследване показва, че вегетарианците в сравнение с хората, които се хранят и с месо, са по-малко предразположени към развиване на рак, но това не важи изцяло за всички разновидности на болестта, информира Би Би Си.

Мащабно изследване включващо над 60 хил. души е открило, че тези които следват вегетарианска диета са чувствително по-малко засегнати от рак на кръвта, на пикочния мехур и стомаха.

Въпреки това числото на заболелите от рак на червата е по-голямо при вегетарианците, от колкото при хората приемащи месо.

Изследването е публикувано в Британския журнал, посветен на раковите заболявания.

За изводите си изследователи от университета във Великобритания и Нова Зеландия са следели показателите на 61 хил. британци. Между тях е имало хора които приемат всякакъв вид месо, такива които ядат само риба и такива които не приемат никакъв вид местни продукти.

В цялостност резултатите показват, че в група от 100 човека, хранещи се с месо, 33 от тях развиват някакъв вид рак, докато при 100 вегетарианци , цифрата на развиващите рак в някакъв етап от живота си е 29 човека.