ДПС осъжда остро палежа на параклиса „Св. Георги" край гр. Сопот и изказва възмущението си от тази вандалщина. Посегателството срещу светинята изразява низост, богохулство и несъвместима с реда и морала ексцесия.

Това се посочва в декларация, подписана от лидера на партията Лютви Местан, по повод вчерашното престъпление край град Сопот. В прокуратурата в Карлово вече е образувано досъдебно производство.

В декларацията на ДПС се посочва, че унищожените икони и църковна утвар са не просто загуба на знаци на духовността, но и погубена култура, и поругана религиозна святост. От парията заявяват, че са еднакво и винаги непримирими с всяка проява на хулиганство и нарушаване на обществения ред и закона, които са и нарушаване на правата на гражданите.

ДПС изразява искрената си съпричастност към миряните на Карловската духовна околия и призовава властите да приложат в пълна мяра своята компетентност за своевременното разкриване на извършителите на злодеянието и прилагане на строгостта на закона спрямо тях.

Особено силна е критиката на ДПС на този вандалски акт, защото той явно цели създаване на напрежение в междукултурните и междурелигиозните отношения в българското общество, смятат от партията. От там заявяват, че споделят позицията на кмета на гр. Сопот г-н Личев, че сопотчани живеят в разбирателство и без напрежение на религиозна основа, и затова смятаме, че тази провокация няма да постигне целите си.

ДПС призовава всички български граждани, независимо от вярата, която изповядват, да осъдят вандалския акт, а властите незабавно да разкрият както извършителите, така и поръчителите.