снимка: emaxpress
На този етап България не може да си позволи проект като АЕЦ "Белене". Това е мнението на евродепутатът Надежда Нейнски, цитирана от БНР.

По думите й при тези икономически и финансови показатели в страната, при които се говори за парите за пенсии и социални плащания, не може да се говори и за инвестиране в такъв скъп проект като нова ядрена електроцентрала.

Надежда Нейнски посочи като контрапункт на „Белене" и необходимостта от диверсификация на енергийни източници и геополитическите интереси на страната.

Най-важно за мен е българският национален интерес", заяви Нейнски.
По думите й притеснителен е фактът, че различни членове на правителството се изказват с различни мнения за проекта и за това ще бъде ли той подкрепен от Българската държава.

„Страната ни трябва да има национална позиция, а такава няма", посочи още евродепутатът.

Днес от СДС организират дискусия за АЕЦ "Белене" - проект, пряко свързан с европейската енергийна сигурност.
Кръглата маса има за цел да представи максимално широк кръг от гледни точки за стратегическите измерения на проекта, неговата икономическа ефективност, както и геополитическото му влияние в контекста на Общата външна политика и политика за сигурност на ЕС.

В дискусията ще участват евродепутатът и докладчик в ЕП за напредъка на България по пътя й към европейското членство Джефри ван Орден, лидерът на Съюза на демократичните сили и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров, посланикът на Испания, председателстваща ЕС, Хорхе Фуентес, посланикът на САЩ Джеймс Уорлик, посланикът на Великобритания Стив Уилямс, посланикът на Италия Стефано Бенацо, зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова, вицепрезидентът на Атомстрой-Експорт Генадий Тепкян.