Турската онлайн организация „Ayyildiz Team" е разбила сайтовете на българското Министерство на земеделието, както и този на Дирекцията за национален строителен надзор.

Страниците им се пренасочват към друг интернет адрес, на който на английски и турски пише „Тъй като държавата не реагира на разрушаването на турския паметник-чешма, засега два ваши министерски сайта са хакнати".

Разбиването на сайта е в знак на протест срещу разрушаването на турския паметник в бургаското село Трънак.

Видеото с поругаването на паметника е качено в хакнатия сайт.
На сайта има следния надпис - „Това е протест срещу „Атака" и Волен Сидеров".

Същата турска онлайн организация преди време хакна и сайтовете на партия „Атака" и на вестника на партията.

Потърсен за коментар, лидърат на Атака Волен Сидеров заяви - ако това е същата организация, която преди известно време разби сайта на „Атака", не смятам, че ще има сериозни последствия за виновниците.

Тогава българските служби си затвориха очите и не направиха нищо, така че, ако сега случаят е идентичен, не смятам, че ще има последствия, добави Сидеров.

Когато беше разбит нашия сайт, българските служби не направиха необходимото за залавянето и осъждането на виновника, така, че сега можем да очакваме същото, категоричен бе Сидеров.

Напълно е възможно атаката да е извършената от вътрешен човек, каза още лидерът на „Атака".
Това министерство е управлявано от турци, там се говори на турски, турците се чувстват като у дома си, така че е много вероятно човек от министерството да е замесен, добави Сидеров.

От министерството
В момента отстраняваме проблема, но искаме да проследим конкретния извършител, така че още около няколко часа сайтът няма да работи, съобщиха от Министерство на земеделието по повод хакерската атака.

Министър Нихат Кабил незабавно е уведомил за инцидента антимафиотите от ГДБОП, които веднага съвместно с компютърни специалисти от министерството са започнали работа по установяване на подробностите върху посегателство срещу сайта.

Според специалистите единственият резултат от хакерската атака е временно затрудненият достъп до сайта. 

Информационната база на МЗП не е засегната по никакъв начин, добавиха от МЗ.

От министерството не коментираха надписа на сайта, че атаката е насочена срещу партия „Атака" и Волен Сидеров.
Това е провокация, но срещу кого е още рано да се каже, това трябва да установят служителите на ГДБОБ, добавиха от министерството.

Относно предположението на Сидеров, че атаката може да е извършена от вътрешен човек, от МЗ коментираха, че това е малко вероятно, но дори и да е така, това ще бъде разследвано от органите на реда.

От министерството добавиха, че атаката е била установена между 11.00 и 12.00ч., но е бил нужен час, за да може да се събере екипът от компютърните специалисти, заради почивния ден.

На сайта на турската организация има подробно описание на хкването, както и историята на други хаквания.

Ayyildiz Team наричат себе си "Първата и единствена кибер армия на Турция", като хората от тази група заявяват, че не са свързани с други организации, най-вече политически.
Тяхната цел е да защитават виртуалното пространство на Турция.