Инициирането на консултации между ГЕРБ и БСП зависи от партията на Борисов. Това стана ясно от изявлението на лидера на БСП Михаил Миков пред журналисти.

Социалистите са получили "принципна покана" от страна на ГЕРБ, на която са отговорили, че когато мястото, часът и форматът на консултациите се уточнят, БСП ще участват.
"Когато бъдем поканени на консултации, ще участваме", обясни Миков.

Той коментира и бъдещото управление, като направи равносметка на провелите се избори.

На пленум в неделя социалистите искат оставката на Димитър Дъбов
Още...

"В България изборите не дадоха възможност за голяма коалиция", констатира той и даде за пример Германия, за да стане ясно, че голяма коалиция се прави с големи партии. По думите му, с малки резултати на изборите трудно се решава въпросът с голямата коалиция. Затова започнали да се говорят различни неща за широки коалиции.

"Ние отстояваме нашите предизборни ангажименти", коментира социалист номер 1. За участие на БСП в коалиция обаче Миков не пожела да внесе повече яснота. "Ако кажа това на вас, какъв е смисълът да ходя на консултации", попита Миков.

 

Михаил Миков е домакин на среща с младежи от Международния съюз на социалистическата младеж в централата на партията.

В приветствието си той обърна внимание на младите социалисти, че са в България в един много интересен момент за страната - след едни избори, които "усложняват парламентарната конфигурация и фрагментират представителството в парламента".

Макар, че обществото и медиите по-често се концентрират върху това кой ни управлява, не по-малко важен, според социалиста, е въпросът кой е в опозиция.

"Много важно е каква опозиция ще има българският парламент, защото отговорът на този въпрос очерта следващите перспективи, независимо колко време ще функционира мнозинството", коментира Миков.

На срещата  присъстват и председателят на младежката организация на БСП Вероника Делибалтова, както и младежи от България, Румъния, Молдова и Грузия.