Руският президент Путин нарече украинската армия „чуждестранен натовски легион", който не защитава националните интереси на Украйна, а се стреми да постигне геополитически цели срещу Русия.

Пред студенти в Санкт Петербург руският президент продължи с коментара си, изтъквайки, че целите на армията в Украйна напълно се различават от националните интереси на украинския народ.

Всъщност кой воюва там, пита Владимир Путин. По думите му, това е донякъде официално подразделение на въоръжените сили, но в значителна степен воюват така наречените доброволчески националистически батальони.

Путин е на мнение, че Киев отказва да върви по пътя към мирно разрешаване на ситуацията в Донбас, като използва примирието за прегрупиране на силите и започва отново военните действия.

Официалните власти не искат да решат кризата с политически средства, а използват първо органите на реда, после службите за сигурност и накрая армията, изтъква Путин.

По думите му, случващото се в Украйна е трагедия, но в действителност това е гражданска война. И там мнозина вече много добре разбират това, подчертава руският президент.