Южна Корея официално обяви, че Северна Корея е потопила южнокорейския военен кораб, потънал на 26 март тази година в района на границата между двете страни в Жълто море - инцидент, при който загинаха 46 моряци, предадоха световните агенции.

Президентът И Мюн-бак се закани страната му да предприеме твърди мерки срещу КНДР. В отговор изолираната комунистическа държава заплаши с повсеместна война.

Според разследването има сведение, което категорично доказва, че Северна  Корея е потопила южнокорейския кораб, изстрелвайки торпедо.

Информация на американски и британски военни показват, че по същото време подводници на Северна Корея са се намирали в пограничния район.

58 моряци бяха спасени от студените води на Жълто море, припомня АП.

Белият дом определи потопяването като неприемлив „акт на агресия", нарушаващ международното право.

В изявление на генералния секретар на ООН Бан ки Мун се казва, че резултатите от разследването са „дълбоко тревожни".

Припомняме, инцидентът стана на 26 март в Жълто море и при него загинаха 46 моряци. Корабът потъна на 16 километра от крайбрежието на Северна Корея в близост до остров Панендо.

Това е район до т.нар. „северна разделителна линия" в Жълто море - морска граница, установена от командването на силите на ООН през 1953 година. Границата и до този момент не се признава от КНДР.