Пожарникари отводняват, почистват и дезинфекцират засегнатите от пороите селища, съобщават от пресцентъра на МВР. Обстановката в най-засегнатите от проливните дъждове населени места във Врачанска област постепенно се нормализира. Нивото на водата в Бяла Слатина спада и действията по отводняване продължават.

В община Мизия работят два екипа на пожарната в Оряхово. Отводняват се улици, дворове, избени помещения, залети от водите на река Скът. Изградени са диги за оттичане на водата към блатото. Евакуация на населението не се налага, успокояват от пожарната.

Припомняме, по-рано 250 души бяха евакуирани в Бяла Слатина, след като река Скът заля града.

Отводняването в село Баница също продължава. Нивото на реките и язовирите в областта постоянно се наблюдава. Второкласният път II-15 временно е затворен за движение.

Бедственото положение в община Етрополе е отменено в 15.00 часа. Движението по пътищата до етрополските села Рибарица и Ямна е възстановено. Разчистването на пътните платна продължава.

Затворен за движение остава пътят до село Батулия в община Своге. Там също пътното платно се разчиства.

След обилните валежи в Монтана са получени 21 сигнали за отводняване. На терен работят пет екипа пожарникари и спасители, които вече са отводнили 16 мазета на различни адреси в областния град. Обекти се отводняват също в Брусарци и селата Василовци и Сливовик. Спасителен екип с пет помпи оказва съдействие за сваляне нивото на язовира в село Сливовик.

Към 17.00 часа всички сигнали в Плевенска област са отработени. Нормализира се обстановката в село Обнова, община Левски, където нивото на водата спада. Под наблюдение остава река Искър при град Искър.