Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и германският канцлер Ангела Меркел осъдиха нападенията срещу чуждестранни посолства, извършени в Судан, предаде РИА "Новости".

Според Барозу, нападенията са абсолютно неприемливи и несъвместими с правилата на цивилизования свят. Тези действия не могат да бъдат оправдани по никакъв начин.

Меркел призна, че нападенията в Судан и други мюсюлмански държави я плашат и призова страните в спора към спокойствие и диалог. Тя поиска правителствата на съответните дърави да вземат мерки срещу насилията при протестите.

Турският премиер Ердоган осъди както "провокацията срещу мюсюлманите" във филма, така и "отговора" на протестиращите, които стигнаха до убийства на дипломати.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун също определи филма „Невинността на мюсюлманите"  като оскърбителен за изповядващите исляма и създаден за разпалване на омраза, съобщиха информационните агенции.

Същевременно той осъди актовете на насилие в някои арабски страни и нападенията срещу американски дипломати.

Полицията в Судан използва сълзотворен газ, за да спре около 10 000 демонстранти, които се опитват да щурмуват германското и британското посолства, съобщават свидетели пред Ройтерс.

Припомняме, потестът е по повод разпространения антиислямски филм, който представя пророка Мохамед в лоша светлина. Такива протести бяха организирани в редица ислямски държави по света.

Протестиращите са хвърляли камъни по двете посолства, които се намират едно до друго в Хартум и са се опитали да ги щурмуват през главните входове, също са запалили пожар до входа на германското посолство, заявиха свидетели.

Съобщава се още, че протестиращите са счупили прозорците на сградата на германското посолство и са смъкнали германската емблема. Свидетели допълват, че е било издигнато ислямско знаме.

Те са блокирали пътя, за да попречат на пожарникарите да изгасят запаленият огън пред посолството на Германия в Судан.

Германският външен министър Гидо Вестервеле изтъкна, че персоналът от посолството в Судан е на сигурно място. Същото заяви британският му колега Уилям Хейг за служителите в посолството на Великобритания.