Италианският парламент одобри правителствените мерки за икономии и по този начин парламентът изрази доверие към правителството на Силивио Берлускони, което предложи план за значително съкращаване на бюджетните разходи.

От 630 депутати от Долната камара на парламента „за„ антикризисните мерки са гласували 316 души, а 310 са били „против", съобщава БиБиСи.

Припомняме, предложените от правителството мерки за преодоляване на финансовата криза и намаляване на държавните разходи бяха гласувани от италианския сенат на 8 септември.

Антикризисният пакет предвижда да края на 2013 г. да бъдат направени икономии в размер на почти 54.3 млрд.евро, което е с над 4 млрд. повече от първоначално планираната сума. Предвижда се също да бъдат въведени нови данъци и да бъде ускорена пенсионната реформа.

Размерът на ДДС се увеличава с 1 процент и става 21 процента. Според предварителните разчети, това ще донесе допълнителни постъпления от  700 млн. евро още през 2011 г. и над 4.2 млн. евро през 2012 г.

Освен това, пенсионната възраст за жените, работещи в частния сектор ще бъде увеличена с от 60 на 65 години още през 2014 г. вместо през 2016, каквото беше първоначалното предложение.