Децата в България умират повече отколкото в ЕС. Тази тревожна констатация направи пред Нова телевизия зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той посочи, че има стряскаща графика на Евростат, която показва двукратна разлика между страната ни и Европейския съюз.

Шарков коментира, че макар и да имаме успехи в здравеопазването, сме далеч от това, което е в ЕС. В сравнение с европейските страни, в България два пъти повече хора умират от болести на органите на кръвообращението, повече хора у нас умират и от исхемична болест, голямо е разминаването и при мозъчно-съдовата болест.

Д-р Ваньо Шарков изтъкна, че 92 % от смъртността в България се причинява от 4 основни заболявания. По-малка е разликата при диабета, както и при злокачествените заболявания. Причините за тези мрачни статистики според него са съвкупни. По думите му здравното министерство ще насочи усилията си именно в борбата с тези заболявания. Черната статистика е причината за драстичните промени, които властта готви в областта на здравеопазването от следващата година.

В основния здравен пакет, който съществува и в момента, има и заболявания, които не причиняват това високо ниво на смъртност в България, а гълтат пари. Затова от МЗ искат в основния пакет да попаднат майчиното и детско здравеопазване и тези основни четири болести, в които да бъдат насочени усилията.

Целта, по думите на д-р Шарков, е да се постигне по-голяма продължителност на живот, 20 % намаление на детската смъртност и по-голяма преживяемост.

Ще бъде въведен базов пакет и допълнителен пакет в здравеопазването.

Зам.-министърът на здравеопазването обясни, че базов пакет означава, че здравноосигурен пациент, който има необходимост от лечение на основните заболявания, които причиняват най-тежката патология в България, няма да има никакъв проблем - влиза за лечение, получава необходимата медицинска помощ. Дори ще увеличено финансирането по тези основни пакети, за да получава пациентът повече грижи. През допълнителния пакет може да бъдат финансирани заболявания, които не водят до пряка заплаха за живота на човека.

Що се отнася до хората без осигуровки, д-р Шарков обясни, че за тях ще бъде осигурен спешен пакет.