В пространен брифинг по време на посещението си в Пазарджик лидерът на ГЕРБ Борисов за пореден път много остро критикува действията на БНБ по казуса „КТБ", както и политиката, провеждана от служебния кабинет.

Борисов не пропусна да „удари" и колегата си от БСП Михаил Миков, както и действията на социалистите.

По повод на обвиненията на БСП и ДПС за действията на служебния кабинет Борисов обявява, че е крайно недоволен от това служебно правителство.

По думите му стотици пъти е казвал да не се сменят хора, а да се изчака 5 октомври.

Хората има кой да ги сменя, ако трябва да се сменят. Те се вгламиха и започнаха масово да правят промени, недоволства Борисов, подчертавайки, че ГЕРБ и той самият не ги желае.

Сменят се шефове на РВД, на еди къде си и не мога да разбера каква е нуждата точно сега да се прави, посочи още той.

Той се обръща с призив към лидерите на ДПС и БСП Местан и Миков по повод тежкото състояние на държавата.

Дори не е важно кой какви резултати ще направи на тези избори, важно е след 6 октомври как ще съумеем да излезем от тази тежка криза. Затова моят приятелски съвет към всички е - пестете си думите, много тежко се лиже там, където си плювал.

Концентрирайте се върху реалните неща и проблеми, които можем да решим заедно.

Борисов нарече арогантно писмото на БНБ шефа, с което Искров отговори на предишни обвинения на ГЕРБ.

Законът за БНБ така е правен, че политик да не може да се меси в банковата система. Затова в Европа се счита, че това е един от най-добрите закони за банкова система, сиреч политиците няма как да са му се намесили, мотивира се бившият премиер срещу обвиненията на Искров срещу политиците.

КТБ незабавно трябва да се отвори, подчерта Борисов, изтъквайки, че квесторите са се „мотали маса време".

„Това е за трети път лъжат БНБ хората и удължават по два месеца. Какво трябваше да направят  - по закон имат право шест месеца да работят в банката. Трябваше още първия ден да кажат, че в рамките на шестте месеца, колкото може и по-рано, ще направят необходимото да я отворят. Сега те създават допълнителна паника. В същото време абсолютно никакви действия към момента, абсолютно никакви действия. Аз започвам да се съмнявам, че правят всичко това умишлено", коментира той вчерашната новина, че с още два месеца се удължава надзора на КТБ.

Борисов обяви, че е убеден, че разсекретяването на стенограмата от консултациите по КТБ при президента, поискано от БСП, ще доведе до катаклизъм.

Наричайки това искане „вопълът на г-н Миков", лидерът на ГЕРБ заяви, че е "за" с две ръце да се разсекрети.

Аз настоявам да я отворят, но да се знае, че виновникът за това, което ще се чуе отвътре и всичко, което ще последва, се казва г-н Миков, заявява Борисов.