Ще започна гладна стачка в защита на пловдивската опера, дори и да станем за смях на Европа.

Такава закана отправи кметът на Пловдив Славчо Атанасов на среща с представители на културни институции в града и пловдивчани.

След като миналата седмица стана ясно, че реформата от Министерство на културата ще доведе до затваряне на голям брой културни институти в страната, пловдивските общественици се организират за отпор срещу намеренията на правителството.

Кметът заяви, че ще прибегне до този акт, след като направи всичко друго възможно да защити Операта в Пловдив и ако поискания от него разговор министъра на културата не завърши в полза на операта в града.

Атанасов потвърди готовността си и да поведе пловдивчани на протест пред Министерството на културата.
Кметът призова музикантите да се готвят да изпълнят в столицата Седма ленинградска симфония на Шостакович, звучала при блокадата на Ленинград през Втората световна война.
Засега музикалният протест беше изразен с фрагменти от оперите „Кармина Бурана" и „Набуко", съобщава радио Пловдив.

В защита на каузата излезе и пловдивският митрополит Николай, както и омбудсманът на града Юлия Юрдекова.

На срещата на кмета Атанасов беше предоставена обществена подпискаПловдив заслужава да има опера", в която подкрепа от 13 до 18 юли са изразили 19 945 души.

По проблема за липсата на оперна сцена в Пловдив, който се представя в министерската концепция като мотив за закриване , кметът Атанасов потвърди, че най-модерната на Балканите опера, в каквато се ремонтира Градският дом на културата, ще бъде готова до март следващата година , а от няколко месеца община Пловдив подготвя и договор за безвъзмездно ползване от музикантите.

Вече е създаден стачен комитет към синдикат „Музикално-сценичен АРТ" към КНСБ и ще бъде организиран протестен поход до София.