Изправени пред вълна от мигранти от Близкия изток и Северна Африка, България и Унгария са проучили възможността от изграждането на стоманени огради по части от границите си, подобни на тези по израелската граница с Египет.

Брюксел иска страните от ЕС да си разпределят най-малко 100 000 бежанци
Още...

Двете държави са направили предварителни запитвания за закупуването на произведени в Израел огради. Това съобщава „Ройтерс", позовавайки се на информация от израелски бизнес източник, пожелал анонимност.

Поставянето на такива бариери с височина 5-6 метра, с бодлива тел отгоре, както и с камери и сензори за движение, ще породят спомени от времето на Студената война за разделението на Европа. „Ройтерс" отбелязва, че това ще вбеси официалните лица в Европейския съюз, които казват, че това няма да помогне за решаване на кризата.

Български и унгарски официални лица  са потвърдили информацията.

„Предполагам, че става дума именно за това, защото сътрудничеството между израелското и българското министерства на вътрешните работи и сигурността е доста интензивно", заяви зам.-посланикът на България в Израел Райко Пепелянов. Той подчерта, че повече подробности не може да даде, но смята, че трябва да вземем от израелския опит колкото можем повече.

От унгарското министерство на външните работи и търговията заявяват, че не разполагат с информация за провеждането на израелско-унгарски преговори за закупуване на гранични огради, израелско производство.

Израелски източник посочва, че сключването на сделката е далеч, изтъквайки бюджетни ограничения и политическата чувствителност в ЕС относно издигането на огради за контролиране на притока от мигранти и бежанци от Сирия, Ирак, Либия и други места.

„Всички европейски страни искат решение и виждат значението на нашите технологии", посочва източникът.

Оградите... не изпращат правилното послание, особено към нашите съседи", заяви говорителката на ЕС Мина Андреева.

Израел е изградил такава гранична ограда по 230-километровата граница с Египет.

Междувременно унгарският премиер каза, че може да построи бариера по границата с Хърватия, ако бежанците започнат да пътуват по този път.