Полицията в Армения е започнала да разпръсва протестиращите срещу повишаването на цените на тока в столицата Ереван, съобщава кореспондентът на РИА „Новости" от мястото на събитието.

Арменската полиция е забранила демонстрацията и започнала да арестува тези, които се съпротивляват на решението. Задържани са повече от 10-има протестиращи.

Арменската полиция се подготвя да възстанови движението по булеварда, където се бяха събрали протестиращите.

По-рано днес полицията започна да премахва барикадите и кофите за боклук от проспект Баграмяна в центъра на Ереван, изградени от протестиращите.

Въпреки това протестиращите са образували жива верига в протежение на целия булевард и са блокирали трафика, след като полицията е приключила с демонтажа на барикадите. Физически сблъсъци между демонстрантите и полицията не е имало.

На 17 юни арменските власти обявиха 16,7-процентно увеличение на цените тока за битовите потребители, които трябва да влязат в сила от 1 август.

Два дни по-късно масови протести срещу повишението започнаха в Ереван, като хората блокираха бул. „Баграмян" и по-късно се опитаха да стигнат до резиденцията на президента, което не беше допуснато от полицията.

Протестиращите настояват арменските власти да отложат решението за повишението на цената тока и да започнат преговори за намаляването на цените с активистите, както и търсене на отговорност от полицаите, които са използвали сила срещу активисти и журналисти по време на демонстрациите в Ереван.

Арменският президент Серж Саркисян заяви през уикенда, че е готов да се срещне с протестиращите, за да обсъдят евентуалното решение на проблема, добавяйки, че правителството би могло частично да покрие разходите, свързани с поскъпването на тока за ограничен период от време.