Диалогът в коалицията зад кабинета „Борисов 2" е спомен от формирането на правителството. Това обяви на пресконференция зам.-председателят на АБВ Румен Петков.

Подкрепящите управлението предпразнично се изправиха пред медиите, за да представят своето виждане за приемането на стратегия за съдебната система. От АБВ остро критикуваха начина на предлагане и вижданията за приемане на представения от Министерство на правосъдието вариант за актуализиране на сегашната стратегия за развитие на съдебната система.

Покрай тази тема обаче Румен Петков се оплака от липсата на чуваемост и диалог между партиите в коалицията и партиите, подкрепящи кабинета. Макар попитан няколко пъти какъв е лимитът на търпение на АБВ и колко още недоговорени с тях промени могат да приемат, Петков не даде точен отговор.

„До 5 януари нямат проблем. А 6-ти си е 6-ти", се пошегува зам.-шефът на АБВ предвид коледните и новогодишни празници и неработните дни.

Петков се опита да отговори и по друг интересен начин за това колко още могат да търпят АБВ и даде пример със случайно посочени числа и дни. „Надценявате ме. Не е сериозно да посочвам срокове", заключи темата бившият вътрешен министър.

Актуалната през последната седмица пенсионна поправка, засягаща частните пенсионни фондове и правото на избор на всеки български гражданин сам да реши къде да държи парите си за допълнително пенсионно осигуряване, също не бе пропусната на пресконференцията на АБВ.

Припомняме, по време на бързото приемане на тази промяна, макар и последващото й замразяване, деветимата депутати от АБВ в пленарна зала гласуваха „против".

От партията обаче виждат как с това гласуване ГЕРБ е показало на обществото, че в лицето на ДПС имат верен съюзник в необходимия момент. „Внушението за усещане на самодостатъчност е лош знак", се обърна все пак Петков към мандатоносителя на кабинета - ГЕРБ.

Той си позволи и да посочи, че някои от министрите в кабинета дават много лоши знаци на подкрепящите партии, като най-яркият пример за това е министърът на финансите Владислав Горанов. Думите му „че партии с по 4-5 % могат да подкрепят или да не подкрепят действия на кабинета" представляват един безпардонен начин на говорене, посочи Петков.

По отношение на съдебната реформа от АБВ настояват представената сега актуализирана стратегия да бъде само основата на един по-различен документ за развитие на съдебната система у нас. Според партията на Георги Първанов въпросната стратегия трябва да бъде общо приета от трите власти у нас и към нея да бъде написан план за изпълнението й и не на последно място да има финансова обосновка.

В момента Министерство на правосъдието е публикувало на сайта си актуализирания план на стратегията, а плановете са тя да влезе за обсъждане в парламентарните комисии на 12 януари, а на 18-ти да намери място в пленарна зала. Именно този план е притеснил АБВ, които виждат в стратегията повече въпросителни, отколкото отговори.

Точно заради това от АБВ предпразнично настояват подобна стратегия да бъде приета само след задълбочен дебат в Народното събрание, където ще могат да кажат мнението си и хора от самата съдебна система. Ако стратегията бъде приета без този дебат, от АБВ предупреждават, че това ще е тежка грешка на управляващите, която ще демотивира и деморализира съдебната система у нас.

За да не изглежда като критика към кабинета, който сами подкрепят, Румен Петков изтъкна, че насочват поглед към този проблем, защото искат да спрат опита подобна важна стратегия да бъде отупана за три дни в НС. „Ако мандатоносителят допусне тази грешка, ще е много сериозна", предупреди Румен Петков.

Той обърна внимание и на това, че в момента обществото е изтерзано от липсата на справедливост, а съдебната система е проядена, която изисква и по-сериозно отношение за приемането на стратегия за развитието на съдебната система.